Nevenactiviteiten met een biodivers tintje
Twee derde van de Nederlandse agrariërs heeft andere inkomstenbronnen naast hun primaire bedrijfsactiviteiten. Steeds vaker hebben zulke nevenactiviteiten een link met biodiversiteit en maatschappelijke verbinding. Een win-winsituatie!
Zes akkerbouwers, buren ook nog. In Lelystad om precies te zijn. Twee jaar geleden bundelden ze hun krachten in Stichting De Vogelier. Het doel: samen zoeken naar kansen voor biodiverse activiteiten.
Bloemen en gewassen
“Sinds het voorjaar van 2021 loopt het eerste project”, vertelt Karin Perdaems van De Vogelier. “Met financiële steun van de provincie Flevoland pachten we van Stichting Het Flevo-landschap een 4 kilometer lange en 12 meter brede grasstrook, grenzend aan onze boerderijen. 3 meter daarvan hebben we ingezaaid met een bloemenmengsel. Op de resterende 9 meter telen we op biologische wijze wisselende gewassen. Momenteel staan er koolzaad, gele mosterd, luzerne, haver en kruiden als kamille, smalle weegbree en paardenbloem.”
Theeblend
Van groenstrook tot bloeiende, insectenlokkende bloemenpracht – het is nogal een verschil. “Het project is nog in de experimentele fase”, vertelt Karin. “Het is echt nog pionieren. We monitoren hoe de biodiversiteit zich hier ontwikkelt. Daarnaast gaan we zien of we er een boterham aan kunnen verdienen. Zo heb ik het idee om koolzaadolie te persen, om het vervolgens in onze boerderijwinkel te verkopen. De kruiden worden verwerkt in een theeblend. Ook met de andere gewassen kunnen we iets. Wat het oplevert, is niet te voorspellen. Maar iets nieuws proberen, hoort bij ondernemen en dat vinden we leuk.”
In verbinding
“Een biodivers initiatief als dit versterkt het imago van de sector op een unieke manier”, aldus Henk Roubos, Manager Agrarisch bij Univé. “Het is een stukje PR voor de boer en creëert zichtbaarheid. En dan hebben we het nog niet over de verbinding met de maatschappij die je met zoiets krijgt. Als mensen kunnen genieten van wat je te bieden hebt, creëer je draagvlak en waardering voor je bedrijf. Dat is misschien nog wel meer waard dan het bedrag dat je met zo’n nevenactiviteit verdient.”
Ondersteuning van Univé
“Wel is het belangrijk om – bij alles wat je naast je reguliere werk doet – af te wegen welke risico’s je loopt”, gaat Henk verder. “Vraag je af of je iets moet regelen, bijvoorbeeld qua verzekeringen. En wat ga je doen als je activiteiten groeien? Over je visie en toekomstbestendigheid nadenken, hoort bij ondernemerschap. Jouw adviseur helpt je erbij. Ga gerust het gesprek aan!”
Heeft Karin tips voor collega-agrariërs die nevenactiviteiten willen ontwikkelen? “Doe iets dat bij je past en begin klein. Bevalt het, breid dan uit. Hopelijk hebben wij zelf hier een verdienmodel, waarmee we bijdragen aan de biodiversiteit en een positief geluid naar buiten kunnen laten horen.”